Ho hem llegit a El Breny


50 ANYS…

dels inicis del bàsquet a Sant Vicenç

D'esquerra a dreta: Ricard Colell, Masnou, Valentí Marimon, Joan Gorgas, Toni Vilaseca i Pepito SangràL'any 1950 es va iniciar el bàsquet a Sant Vicenç. Un dels pioners d'aquest esport va ser Toni Vilaseca, que ens explica que, efectivament, l'any 1950 es va començar a jugar a bàsquet, concretament al pati de les Escoles Nacionals. Vilaseca continua: "L'introduí en François Ubach, gran aficionat a l'atletisme, que practicava al Club Atlètic de Manresa. Sembla ser que els hi deien que per aconseguir una bona preparació física, calia jugar a bàsquet". Les primeres pilotes i cistelles les hi va proporcionar en Pere Vall; instruments provinents, segurament, d'algun altre intent d'introduir el bàsquet a la localitat. Per practicar aquest esport, els hi van deixar el pati de les Escoles Nacionals. Pati que durant la setmana utilitzaven els escolars del poble i que, al ser de terra, quedava ben estovat a sota dels peus i dels jocs de la quitxalla.

Per tant, dissabtes i diumenges no quedava altre remei que adobar i aplanar el terreny de joc. Acabada la reconstrucció, calia mesurar i marcar les línies el camp amb una regadora plena de calç.

D'esquerra a dreta i de dalt a baix: François Ubach, Jaume Coromines (Meri), Jaume Pladellorens, Toni Vilaseca (de can Barbes) i Ricard ColellI així, cada setmana…I compte a posar-se malalt perquè era impossible introduir cap canvi, ja que al principi només eren cinc jugadors i un entrenador manresà que es deia Travé. Amb poc temps, el seu esforç es va veure compensat. Gràcies al seu bon joc van guanyar alguns pobles veïns amb fama de tenir bons jugadors de bàsquet.

Però no tenien ni camp ni diners i es van acollir al bon oferiment de Ramon Basomba, llavors president del C.F. Sant Vicenç, que els va donar aixopluc a la seva entitat, on ja començaren les victòries esportives. En Basomba va contractar en Xixu per a la seva empresa de construcció i el va incorporar com a jugador i entrenador de l'equip de bàsquet. En Xixu, juntament amb un jugador internacional del Layetano portaren l'equip a viure dies de glòria.

La història segueix amb èpoques molt llustroses pel bàsquet santvicentí. De totes maneres, avui el que toca és incidir en el fet que l'any 2000 farà 50 anys que es va iniciar el bàsquet a Sant Vicenç, que no és poc.

Per informació més àmplia I exhaustiva consulteu El Breny núm. 39 (extra de Festa Major 1978).

 

de la inauguració de la Biblioteca Popular I de l'"agència" de la Caixa de Manresa

Inauguració de la biblioteca el 18 de juliol de 1950L'any 2000 també farà 50 anys que es va inaugurar la Biblioteca Popular de Sant Vicenç. Des de la seva obertura, el mes de juliol del 1950, fou centre impulsor d'activitats de tot tipus, aglutinant les inquietuts culturals i cíviques de molt santvicentins. Llavors també es va inaugurar l'edifici i l'agència de la Caixa de Manresa que, degut a la seva important extensió, es va traslladar posteriorment a la seu de la plaça d'en Clavé.

Foto 3: Fotografia de l'Arxiu de la Biblioteca, cedida per Josep Marimon Costa. Hi apareixen el Bisbe de Vic, Rvd. Joan Perelló, i el rector de Sant Vicenç, Mn. Joan Orriols.

 

de la inauguració del Servei de les Aigües Potables

Dibuix de la portada del programa de Festa Major de l'any 1950Un altre 50è aniversari que es celebrarà al 2000 és el de la inauguració oficial del Servei de les Aigües Potables a Sant Vicenç. Foren tantes les dificultats passades per aconseguir aigua potable al poble i que aquest element indispensable arribés a totes les cases, que semblava cosa de màgia el fet d'obrir una aixeta i que en sortís aigua (cosa que ara fem amb gest mecànic i habitual).

Així quedaven enrera restriccions i cues a les fonts omplint tota mena d'estris per tal de proveir-se de l'aigua necessària per a satisfer les necessitats mínimes d'higiene i alimentació.

La portada del programa de Festa Major d'aquell 1950, com era natural, va ser dedicada a l'aigua com element insubstituïble. I l'eslògan que van utilitzar de manera gràfica podria ser avui dia L'AIGUA ÉS VIDA.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet