Entitats


1. UNA COCA DE VUIT METRES

2. XII MARXA POPULAR

3. CENTRE DE IOGA SOL I LLUNA

4. LA CORAL AL VENT AL PALAU

5. EL NOSTRE CENTRE EXCURSIONISTA


UNA COCA DE VUIT METRES

La Penya Blaugrana de St. Vicenç va celebrar el dia 29 de novembre el centenari del Barça. L'entitat va convocar a socis i simpatitzants a una sardinada popular, amb vi i cava. La sorpresa va arribar de la mà d'una coca de vuit metres de llargada amb cent espelmes enceses. Malgrat les baixes temperatures, es va celebrar a l'aire lliure i hi van participar unes dues-centes persones.

Pel dia 18 de desembre hi ha programat un sopar i ball al restaurant Casinet de Manresa, per celebrar les festes nadalenques. Aquest sopar s'ha organitzat conjuntament amb les penyes de St. Fruitós de Bages i de St. Joan de Vilatorrada.


XII MARXA POPULAR

Per organitzar la Marxa Popular, la gent del Centre Excursionista ha de treballar de valent ja que la tasca comença un parell de mesos avanç de la data assenyalada. En les primeres reunions, es tracta de trobar un recorregut que ofereixi un bonic paratge, que ens mostri llocs coneguts, emblemàtics, i a la vegada, assequibles per a les bicicletes, recordant que aquests vehicles no els és permès de circular per dins dels parcs naturals; també cal pensar en llocs on hi puguin arribar els vehicles tot terreny, ja que cal transportar diversos materials.

Un cop s'ha trobat una ruta prou adequada per a tots aquests requeriments, s'ha de comprovar sobre el terreny; llavors es posa en marxa la junta del Centre junt a tots aquells que vulguin gaudir d'una passejada agradable, només es tracte d'agafar una motxilla, un bon entrepà i una capelina per si el temps ens fa una mala passada.
Aquesta sortida, serveix per controlar el temps que pot durar la marxa, per planificar els llocs dels controls, per marcar la ruta ja que s'ha de tenir molta cura de posar una senyal en cada cruïlla i sobre tot, evitar els llocs perillosos tant per la gent que segueix la ruta a peu, com els que van una mica més embalats amb la bicicleta.

Cada control o avituallament, serveixen per donar queviures i begudes als participants, d'aquesta manera, també es controla que la gent no es despisti i es pugui perdre. També és important el logotip de la samarreta que es dona a tots els participants com a record de la marxa. Una de les coses que preocupa més al Centre és el nombre de participants que hi haurà, ja que depèn de molts factors, com ara del temps, si hi ha algun pont de festa, si s'ha fet recentment una altre marxa propera a la del nostre poble, etc.

Encertar el nombre de participants és un repte de cada any pel Centre Excursionista, ja que s'han d'encarregar les samarretes, les begudes, els entrepans, ... aquest fet suposa una despesa de diners importants per aquesta entitat, ja que depenent del nombre de participants, es recuperen o no els diners invertits.

El dia avanç de la data assenyalada, es comprova un altre cop la ruta a seguir dels participants, ja que a vegades ens hem trobat alguna poca-soltada perquè ens havien canviat les marques de lloc. També es repassen les llistes dels participants, es dona un cop d'ull al cel per esbrinar el temps que farà demà i cap a descansar que demà serà un dia enfeinat.

La marxa d'aquest any, serà recordada pels membres del centre, ja que el temps ens l'ha passat per aigua s'ha endut tota la il·lusió, dedicació i els esforços de dos mesos. Recordo que unes hores avanç de donar la sortida, la pluja queia sobre la gent de la junta i d'alguns col·laboradors, les cares parlaven per si soles, ningú deia res, es limitaven a mirar tots els preparatius endreçats al seu lloc corresponent i pensar que calia fer amb la marxa. A l'hora assenyalada, només 10 o 15 agosarats es van presentar al punt de sortida. La pluja ens havia espatllat el dia. El següent diumenge, és dir 31 d'octubre ens va permetre de començar i finalitzar la marxa popular numero XII, que sortia de Sant Vicenç de Castellet, passava pels termes del Pont de Vilomara i Castellgalí, per tornar altre vegada a Sant Vicenç.

La marxa curta, és molt tradicional, ja que les possibilitats no són abundants. Es surt de davant de l'emissora, passant per la residència, pel pont de l'autopista i fins el Clot, a la Serra parada, esmorzar, un traguet, una petita xerrada i endavant i crits fins a Sant Jaume, tornada per les masies de la vall i pujar fins a Sant Pere de Vallhonesta on esperava un bon tall de coca amb xocolata, un suc de fruita i una altre xerradeta, només calia tirar cara avall i fins a Sant Vicenç.

La llarga i en bicicleta a Sant Jaume continuava per el camí Ral un bon tros (aquest camí de l'edat mitjana, era molt important per anar de Barcelona a Manresa), baixada fins el Pont de Vilomara i passada pel famós pont gòtic per gaudir de la seva esplendorosa arquitectura, per continuar pujant per camins de conreu fins a travessar l'autopista Terrassa- Manresa, i continuar per un ample camí de terra entre boscos, camps de cultius i cases pairals com per exemple Can Font, fins arribar a Castellgalí i pujar per l'scalextric fins a començaments de la urbanització per trencar a l'esquerra i travessar tres o quatre cases de pagès per endinsar-nos altre cop al bell mig del bosc, les bicicletes baixaran des de Sant Jaume fins al Pont de Vilomara passant per Sant Jaume Nou, per retrobar-se a sant Vicenç amb els practicants a peu.Aquest any, la marxa ha sigut una mica diferent degut a les circumstàncies climatològiques, però els que hi varen participar, ho van agrir força, ja que la varen trobar organitzada, es varen sentir molt ben atesos i s'ho van passar d'allò més bé i amb ganes de fer la pròxima.

Alfons


CENTRE DE IOGA SOL I LLUNA

El Cercle de Ioga Sol i Lluna és una de les entitats més novelles del poble. Va néixer l'any 1994. El seu fundador va ser el professor Gregorio, que en pau reposi, amb el nom de Círculo de Yoga. Des d'aleshores, l'entitat ha continuat amb la seva trajectòria, formant una junta i legalitzant els estatuts amb el nom de Cercle de Ioga Sol i Lluna.

El nostre propòsit és la iniciació a la pràctica del HATWA Yoga Pradipina i, a través d'aquest, desenvolupar el creixement personal; també donar material informatiu als socis, per tal que puguin obtenir coneixements; i fer conferències i sortides educatives i d'esbarjo.

Ens podreu trobar dijous i divendres al vespre a les escoles velles, al Passeig Francesc Macià.

Aprofitem l'avinentesa per desitjar-vos pau i amor per al nou mil·leni.

La Junta


LA CORAL AL VENT AL PALAU

El dia 8 de novembre de 1999, la Coral Al Vent va participar en una festa blaugrana al Palau de la Música Catalana, dins dels actes de la celebració del centenari del F.C. Barcelona.

Durant l'homenatge que el club català va retre als seus compromissaris, la Coral Al Vent, la Coral Renaixença de Sant Boi de Llobregat, una representació de la Coral Polifònica de Puig-Reig i la Cobla Sant Jordi van interpretar conjuntament diverses peces d'un marcat caire català, com La Santa Espina, La Balanguera, La Font de l'Albera, etc.

La interpretació més emotiva va ser l'estrena d'un arranjament per cor i cobla que el compositor Manuel Oltra va fer de l'Himne del Centenari del Barça, composat especialment pel prestigiós director d'orquestra Antoni Ros Marbà.

Com a cloenda d'aquest acte, les tres corals i la cobla van interpretar l'Himne del Barça i el Cant de la Senyera, les quals foren llargament aplaudides per el públic assistent.


EL NOSTRE CENTRE EXCURSIONISTA

Com la majoria de Santvicentins sabeu, el nostre centre Excursionista, és una entitat que sempre ha treballat de cara al poble I per a la gent del poble tant per salvaguardar les tradicions més arrelades com a diferents esports I també participar en diferents activitats organitzades per diferents entitats del poble.

Des del Centre en aquests gairebé 45 anys les activitats han sigut moltes I variades, des de excavacions a Castellet, Vallhonesta, on hem tingut cura de l'ermita duent a terme dues restauracions I també restaurant Cal Campaner fins a convertir-lo en un senzill, però entranyable refugi on si pot cuinar, dormir I passar-hi una bona estona envoltats de la natura I de la tranquil·litat d'aquell indret.

En temps no molt llunyans, el Centre fou pioner en les acampades a la muntanya I de colònies tant a l'aire lliure com en alguna casa de pagès, els cursets d'esquí, que encara tenen vigència I els d'aquest any ja belluguen essent una gran institució al poble, tant per a la novetat com per la gran participació que tenien tant el de inicialment de formació a diferents nivells tals com esquí de fons o de muntanya.

Assessorament I col·laboració a les expedicions als Alps, Andes Bolivians I Pamir. També a la gent que vol fer el Camí de Santiago, a les diferents travesses del Pirineus, també les grans rutes GR 11.Pirinaica, conservar tradicions tant importants com l'aplec de Vallhonesta, la festa de l'arbre, les repoblacions, fer el pessebre a dalt de tot del Puig Soler, la marxa popular, la caminada popular de la festa major d'hivern, la festa de l'arròs, la calçotada, el sopar d'aniversari, les bruixes del centre que aporten participació al correfoc, concursos de pessebres, la castanyada, promoció I sortides a diferents parcs naturals.

Totes aquestes activitats poden ser possibles gràcies a l'important recolzament dels socis participants activament I donant el seu suport econòmic de la quota, gràcies a ells, s'ha pogut anar tirant endavant coses com el local social del carrer Sant Joan, on es pot gaudir d'una àmplia secretaria de cara al soci I al públic en general, amb un arxiu de documents, llibres I mapes de consulta dels diferents termes naturals, el local serveix com a centre de reunions I de preparatius de totes les diferents activitats que desenvolupa el centre I també està preparat per passar-hi diapositives, vídeos, etc.

Aquesta sala també hi podeu trobar unes quantes vitrines plenes de fòssils ben curiosos, que els podeu contemplar sense cap pressa els divendres de 10 a 12 de la nit I els dissabtes de 6 a 8 de la tarda.

Fa força temps, que demanàvem un museu, per a organitzar I classificar els diferents I petits tresors que molts de nosaltres guardem des de fa 30 o 40 anys com objectes dels nostres avantpassats d'interès cultural, petites troballes, fòssils, mones antigues, col·leccions de cromos, eines de treball, joiers, …ja que fins ara, ha estat al raconet de casa criant pols com aquell que diu. Ara s'ha acabat, perquè el Centre ja pot disposar d'un local d'uns 50 metres2 per començar a pensar en tenir un museu, la tasca per tirar-lo endavant pot ser gegantina, però amb l'esforç de tothom I amb una gran participació, ho podrem fer.El Centre creu que el museu s'ha de sentir com una cosa de tots, feta amb l'esforç de tots aquells que puguin donar un cop de mà.

Serà molt dur, però entre tots ho anirem fent, el Centre ja s'ha posat en marxa I ha contactat amb les autoritats locals, aquestes han acollit la proposta molt favorablement I han promès tot l'ajut I col·laboració possible, ja que és important per al nostre poble, el Centre vol també aportar material d'esports, tasques culturals…

Aprofito per dir-vos que el nostre amic José Palacios que durant tants anys ha sigut el cobrador oficial del Centre, sempre apunt de ajudar-nos a tirar endavant cada activitat, s'ha vist obligat a deixar el seu càrrec oficial degut a problemes de salut.

Davant d'aquest fet I al no trobar un altre cobrador com José Palacios, el centre es veu obligat a retirar les quotes mensuals per unes altres d'anuals, I agrairíem molt a tots els socis que ens fessin arribar les seves dades bancàries per passar el cobrament als bancs o caixes.

Acabo desitjant unes bones festes I un bon mil·leni de part del centre Excursionista I convidar-vos a tots els que vulguin participar en la nova tasca per tirar endavant el nostre museu, el museu de tots, el museu de Sant Vicenç.

Alfons

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet