Editorial


25 ANYS DESPRÉS, NOSALTRES A PUNT

Vint-i-cinc anys després d'aquell primer número, El Breny torna a arribar a totes les cases de Sant Vicenç. Són moltes les coses que han canviat d'ençà que una colla d'entusiastes santvicentins, esperonats pels aires de llibertat que ja s'intuïen a finals de 1974, decidisssin engegar un projecte que, molts anys després, continua vigent i ple de sentit: oferir a tots els habitants de Sant Vicenç un mitjà de comunicació que fos obert, independent i en català.

Proposar-se un objectiu com aquest en una època en què la premsa local o comarcal pràcticament no existia era, sens dubte, tot un repte. Però s'hi van llançar. I, afortunadament, van trobar en Caixa de Manresa un primer impuls per tirar endavant el seu projecte. L'entitat, que el proper mes de juliol farà cinquanta anys que va obrir la seva primera oficina a Sant Vicenç, es va fer càrrec íntegrament del número 0 de la revista, el primer número que vam publicar i que vam distribuir gratuïtament per totes les cases del poble. Vint-i-cinc anys després, a les portes del nou mil·lenni, amb prop de 300 subscriptors, amb més de 250 números publicats i convertits de ple dret en el fons documental més important de la història recent de Sant Vicenç, un nou impuls de Caixa de Manresa ha fet possible que El Breny arribi un cop més a totes les cases del poble.

I és que aquest és, en definitiva, el nostre gran objectiu: arribar a tothom i explicar tot el que passa. Un objectiu molt ambiciós, és cert, però també molt il·lusionador. Aquesta és l'actitud amb què el Col·lectiu El Breny es presenta a tots els habitants de Sant Vicenç. I amb ambició i il·lusió hem preparat la commemoració del nostre 25è aniversari. Una efemèride que volem celebrar amb una triple aspiració: incrementar i millorar el coneixement de l'entitat i de la publicació tant dintre com fora del poble; contribuir a augmentar la sensibilitat dels santvicentins pel seu poble i per la cultura; i projectar una imatge externa de Sant Vicenç com a poble socialment cohesionat i actiu culturalment. Amb aquests objectius ens vam posar a treballar i el primer resultat va ser la publicació del programa de la Festa Major de 1999, confeccionat en col·laboració amb l'Ajuntament. També hem creat una edició electrònica de la revista, consultable a través d'internet [www.elbreny.com] i hem organitzat ja el IV Concurs d'Humor Gràfic d'El Breny. Naturalment, el programa d'activitats previst és molt més ampli i de cara als propers mesos El Breny continuarà celebrant el seu aniversari amb tots els seus lectors i amics.

Així doncs, tal com dèiem en aquell primer número, nosaltres estem a punt. Estem a punt per continuar oferint al lector santvicentí tota aquella informació que li interessa, estem a punt per mantenir la independència i el carácter obert de la nostra publicació, estem a punt per millorar en tots els sentits i per trobar nous lectors, i estem a punt també per assumir els reptes de l'anomenada societat de la informació, una societat en la qual les noves tecnologies transformaran els costums i les necessitats dels ciutadans. I és en aquest context on El Breny vol situar-se, fent front als nous reptes i donant resposta a les noves exigències informatives.

Podem dir, per tant, que la commemoració d'aquests primers vint-i-cinc anys d'activitat s'ha escaigut en un moment clau. Un moment en què l'adaptació als nous sistemes d'informació i de comunicació serà necessària per asegurar-se la pròpia supervivència i la pròpia raó de ser. En aquest tan anunciat final de segle i de mil·leni El Breny està a punt per tot. És per això que ens felicitem i és per això felicitem a tot el poble de Sant Vicenç, l'autèntic protagonista d'aquesta celebració i amb qui desitgem compartir la nostra alegria.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet