Editorial


EMPRESA BUSCA POLÍGON (*)

Fa unes setmanes una empresa que buscava un polígon on instal·lar una de les seves factories va contactar amb la delegació al Bages del Centre d’Informació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM). Després de prendre’n nota, el responsable del centre va iniciar un procés de consulta que va tenir com a primer candidat el municipi de Sant Vicenç. Com a resposta, el responsable del CIDEM va rebre la més absoluta indiferència i una sorprenent incapacitat per decidir si el municipi podia o no acollir en algun dels seus polígons una nova empresa. Una actitud que va evidenciar que si és cert que l’Ajuntament de Sant Vicenç pensa en la promoció econòmica del seu municipi no ho demostra gens.

I ho diem així, en condicional, perquè el que posem en dubte no és la voluntat promotora de l’Ajuntament, sinó la imatge que en dóna. En aquest sentit no podem oblidar que fa sis anys va arrencar, promogut pels ajuntaments del sud de la comarca, un projecte que, en opinió nostra, mereix tots els elogis: el Consorci de Formació i Iniciatives del Bages Sud. La feina feta per una institució, que justament té com a principal objectiu la promoció econòmica d’uns municipis amb la taxa d’atur més alta de la comarca, és, malgrat tots els inconvenients, indubtablement positiva.

Obres recents com la inauguració del nou tram de la ronda, la senyalització dels polígons industrials del municipi o la urbanització dels carrers del polígon industrial Clot del Tufau semblen reflectir una voluntat decidida en la promoció econòmica de Sant Vicenç. En canvi, que una empresa no pugui saber de forma immediata si té possibilitats d’implantar-se en algun dels polígons de Sant Vicenç és més que preocupant, ja que demostra justament el contrari. I donar resposta a una consulta com aquesta no deu ser pas impossible, perquè el segon candidat, un altre municipi de la comarca de característiques molt semblants a les de Sant Vicenç, no només va respondre immediatament sinó que es va posar a disposició absoluta del centre per aclarir qualsevol detall.

Llàstima. L’empresa presentava com a prioritat disposar de bones comunicacions amb el Vallès i, malgrat que Sant Vicenç és en aquest sentit el municipi del Bages més ben situat, és probable que acabi instal·lant-se en un municipi vint quilòmetres més allunyat del Vallès que el nostre. I no sabem si realment hauria interessat que aquesta empresa s’instal·lés a Sant Vicenç. Potser els llocs de treball creats no haurien compensat una possible degradació mediambiental o un perjudici a la qualitat de vida dels veïns més propers. Però la qüestió és que nosaltres no ho sabem i un altre municipi sí. Per tant, ells podran decidir i nosaltres no. A veure si almenys la pròxima vegada sabem estar al cas.

(*) Aquest editorial té una nota de rectificació en el número 254 d'El Breny

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet