Cartes a El Breny


1.
Algú sap què va passar? [Jordi Largo]

2. Convergència Democràtica de Catalunya[CDC Sant Vicenç]

3. Aclariment [Un santvicentí]


Algú sap què va passar?

Tot va començar l'altre dia, quan vaig anar a dinar amb la família. No sabíem a on anar i vam decidir anar a Solsona. Buscant, buscant vam trobar una antiga masia que actualment està habilitada com un restaurant.

Aquesta masia era típicament catalana amb una decoració adequada per l'any de construcció d'aquesta. Només arribar-hi a l'entrada i a banda i banda de la porta hi ha dues teules, de les que es posen al terrat, bastant antigues amb uns gargots i que les feien servir de torretes. Tots vam dir: una idea original per plantar-hi plantes.

Llavors vam entrar, vam dinar, vam xerrar,... fins l'hora de marxar. Després vam sortir del local i ens vam fixar més en aquestes teules a veure si podíem desxifrar alguna paraula. I tant que sí! Una parlava del nostre poble! Ens deia que al 1.917, amb un castellà mal escrit, havien tirotejat el tren i que havien ferit a molta gent.

Només arribar a Sant Vicenç, vaig anar a la biblioteca, vaig buscar en totes les publicacions d'"El Breny" i ningú en sabia res. Per això em pregunto: algú sap què va passar? Si algú ho sap, agrairíem que es posés en contacte amb nosaltres. Moltes gràcies.

A continuació, transcrivim exactament el que deia la teula:

"15 de Agosto de 1.917 en San Vicente de Castellet en tiroteao el tren yan erido a mucha jente. BILA LLOBERA. CATALUÑA 1.917"

JORDI LARGO


Convergència Democràtica de Catalunya

L’Agrupació Local de Convergencia Democratica de Catalunya, s’adreça de nou al poble de Sant Vicenç, desprès d’un llarg periode de silenci imposat per el seny de la propia militancia i molt particularment per el Comitè Executiu Local d’aleshores, cesat per les altes instàncies del partit, per condicionants d’estratègia política.

Obert u periode de reflexió i diàleg amb grans dossis de bona voluntat per part de tots, volem manifestar, que solventades les dificultats de moment, encarem una nova etapa amb energies renovades i amb l’esperit de treball a disposició i servei del nostre poble, que és al cap i a la fi a qui ens devem.

El Comitè Nacional del Partit ha resolt deixar sense efecte els expedients disciplinàris incoats a militants locals, per improscedents, i retornar la militància als expedientats.

S’ha constituït una comissió gestora encapçalada per el Sr. Josep Vives amb la col·laboració dels Srs. Jordi Vall, Josep Malo, Vicenç Mauri, Joan Figols, Angel Mauriz i Joaquim Bundo, que portaran la direcció del partit fins al pròxim congrès nacional.

Aquesta comissió gestora i tota la militància, vol agraïr molt sincerament la confiança que ens va fer el poble de Sant Vicenç en les últimes eleccions autonòmiques al esser el nostre el partit més votat. Esperem continuar mereixent aquesta confiança a la que de bon segur i esmercerem tota la nostra il·lusió i treball.

Periodicament anirem informant, de tots els esdeveniments de la vida política i social de la nostra comunitat.

Comissió gestora de CDC

Sant Vicenç de Castellet


Aclariment

Voldria fer uns aclariments a l’escrit aparegut al periòdic El Breny, pàgina 3, núm 247 (Març – Abril, 1999).

Els hi voldria dir que a Sant Vicenç de Castellet s’hi havia conreat les vinyes i força, però les circumstàncies han fet que de vi no se’n reculli gairebé gens.

L’explotació forestal, ja veiem que les muntanyes són plenes de cendra o completament cremades i no s’hi veu gaire bé cap arbre ni gran ni xic.

La pedra, ja veiem les pedreres que hi ha, no se si queda cap pedrera petita, de gran no n’hi ha cap.... Algun taller de marbre important... Alguns tallers petits que en prou feines poden cobrar les factures.... Artesans de la pedra, potser els hauran de pintar a l’oli ...

Fàbriques, igualment malament...

Aquest poble és per dormir-hi, perquè una bona part a d’anar a fora a treballar.

La Festa Major diuen que en alguna revetlla la gent ha de plegar abans perquè ha d’anar a treballar fora. Un poble que prometia molt i s’ha quedat amb poc.

Els toros de la barrera són molt macos però no et posis dins la plaça perquè et tocarà córrer.

Un Santvicentí

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet